1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
  1. Idea

The side is located on the edge. Edge, which is between mainland and waterfront, place where water breaks into the city. Water breaks into the city like icebreakers break ice during wintertime. Therefore, form of the building was inspired by the ship shape. Actually two ships which are merge together, what is not only visible outside but also in the building. Building itself links nature - water with human - architecture and urban space of Helsinki city. Glasses facade indicates water (nature) and wood as eco-material indicate main Finland (architecture and urban space of Helsinki) resource.

Entrance to the building leads thought glass gate, framed with receded wood panels – inspired by pylon structures of ancient Egyptian. Multi-purpose zone is situated in the main lobby, which is seen from the outside, invites everybody to enter and indicates building’s function.

The galleries are located on the first and second floor. Each floor have two open spaces, which can be flexible adapted for exhibitions. Views to major city landmarks (e.g. Hesinski Cathedral) are provided from galleries. Dinning and restaurant are located on the top floor and vast terrace is also there. Programs and event space is located directly to food service. Retail is on the ground floor with direct access from the quayside and naturally from the museum inside next to ticketing and coat lockers. All offices are on the ground floor with separated access from south direction.

 2.    Urban context

Museum is located on the north part of the indicated side. The building is slightly rotated from the existing urban grid. There is a small square before main entrance. 5.5 m clear height zone for heavy good vehicles as well as access to the quayside are maintained. Maintenance zone (waste collection, docks) are located under suspended part of the building and “behind” the building, lower then Laivasillankatu street.

Art delivery dock is separate, closed behind gate. General loading dock serves for retail, dinning and storages. Separate lifts for dining and waste are foreseen. IT and electrical cabinets are provided on every floor.

3.    Materials – environmental solutions

In order to gain precious sun in winter time, windows were situated from east-south direction. Closet-cavity facade is an additional solution strengthening thermal insulation and serving as acoustic insulation and natural ventilation. Automatic shutters are foreseen to control overheat during sunny days. External glassing cover with printed design. On the side where possibility to gain sun is low (Laivasillankatu street), walls are almost window-free, covered with wood panels. In order to prevent from heat energy loss additional glassing was provided on the entrance facade. Green roofs seen from the Tahititornin Vouri Park are eye- and eco-friendly.

Mains structure of the building is laminated wood frame. There is necessity to use 3d truss structure to bear the load of suspended part of the building.

4.  Port functions during execution  remain undisturbed.

COMPETITION BOARDS